We wait for Christmas Eve dishes all year round!

Christmas is just around the corner, so as the Healthy and Organic Food Store - Ekogram and Dietary Clinic - Be Compleat we have collected Christmas recipes for you in one e-book!

The Christmas Christmas Ebook is completely free! In the e-book you will find recipes for red borscht, Christmas cookies and salads, among others!

It is true ... we do not count calories on Christmas, but in our Ebook you will find their caloric value next to each recipe.

We encourage you to follow our social media, because soon, on the occasion of Christmas, we will announce a competition in which you will be able to win great awards

Obserwuj nasze social media

Chickpea cookies and peanut butter

Chickpea cookies and peanut butter

read more
Peanut butter cones

Peanut butter cones

read more
Pumpkin cookies - a great recipe

Pumpkin cookies - a great recipe

read more
Brown rice - how to cook

Brown rice - how to cook

read more
Lentil tomato soup for beginners

Lentil tomato soup for beginners

read more
How to cook and puff amaranth

How to cook and puff amaranth

How to cook and puff amaranth read more
Risotto in 3 ways.

Risotto in 3 ways.

read more
Shakshouka - how to make my favorite breakfast

Shakshouka - how to make my favorite breakfast

Shakshouka is a recipe for the perfect breakfast. read more

Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko. Zobacz jak ją gotować, żeby była sypka za każdym razem.

Jak gotować kaszę gryczaną na sypko

Ten sposób pozwoli Ci przygotować kaszę gryczaną niepaloną (białą) na sypko za każdym razem. Tak przygotowaną kaszę gryczaną możesz podawać z warzywami, grzybami lub ulubionym sosem. 

Kaszę przygotowujemy w proporcji 1:1,5 - tzn na każdą szklankę kaszy będzie potrzebne 1,5 szklanki wody. Najłatwiej i najdokładniej odmierzać pełne szklanki. Dlatego najlepiej użyć małej szklanki, np do espresso i użyć 2 szklanek kaszy i 3 szklanek wody. 

Kaszę gryczaną opłukujemy na sitku pod zimną bieżącą wodą.

W garnku z pokrywką doprowadzamy do wrzenia wodę. Gdy woda się zagotuje, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła klarowanego (w wersji wege może to być oliwa lub olej słonecznikowy).

Dodajemy kaszę i mieszamy, aż woda znowu się zagotuje. Zmniejszamy moc palnika na połowę mocy, nakładamy pokrywkę i ustawiamy timer na 5 minut. Nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki w tym czasie. 

Po gotowaniu odstawiamy na minimum 15 minut (najlepiej 20 minut). Nie podnosimy pokrywki, ani nie mieszamy w tym czasie. 

Tak przygotowana kasza będzie sypka i smaczna. 

płuczę kaszę gryczaną
dodaję szczyptę soli
dodaję łyżeczkę masła klarowanego
dodaję kaszę gryczaną do wrzątku
mieszam kaszę gryczaną
gotuję pod przykryciem 5 minut
odstawiam na 15 minut
sypka kasza gryczana

Gdzie kupić kaszę gryczaną?

Online

W naszym sklepie online znajdziesz BIO Kaszę gryczaną, w tym duże - ekonomiczne opakowania w dobrej cenie. Zapraszam na ekogram.pl

Kraków

W Krakowie na Salwatorze mamy sklep firmowy. Znajdziesz w nim kasze gryczaną bio w różnych gramaturach. Zapraszam: Plac Na Stawach 10, Kraków

Obserwuj nasze social media

Chickpea cookies and peanut butter

Chickpea cookies and peanut butter

read more
Peanut butter cones

Peanut butter cones

read more
Pumpkin cookies - a great recipe

Pumpkin cookies - a great recipe

read more
Brown rice - how to cook

Brown rice - how to cook

read more
Lentil tomato soup for beginners

Lentil tomato soup for beginners

read more
How to cook and puff amaranth

How to cook and puff amaranth

How to cook and puff amaranth read more
Risotto in 3 ways.

Risotto in 3 ways.

read more
Shakshouka - how to make my favorite breakfast

Shakshouka - how to make my favorite breakfast

Shakshouka is a recipe for the perfect breakfast. read more

Kasza gryczana najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana na sypko. Zobacz jak ją gotować, żeby była sypka za każdym razem.

Jak gotować kaszę gryczaną na sypko

Ten sposób pozwoli Ci przygotować kaszę gryczaną niepaloną (białą) na sypko za każdym razem. Tak przygotowaną kaszę gryczaną możesz podawać z warzywami, grzybami lub ulubionym sosem. 

Kaszę przygotowujemy w proporcji 1:1,5 - tzn na każdą szklankę kaszy będzie potrzebne 1,5 szklanki wody. Najłatwiej i najdokładniej odmierzać pełne szklanki. Dlatego najlepiej użyć małej szklanki, np do espresso i użyć 2 szklanek kaszy i 3 szklanek wody. 

Kaszę gryczaną opłukujemy na sitku pod zimną bieżącą wodą.

W garnku z pokrywką doprowadzamy do wrzenia wodę. Gdy woda się zagotuje, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła klarowanego (w wersji wege może to być oliwa lub olej słonecznikowy).

Dodajemy kaszę i mieszamy, aż woda znowu się zagotuje. Zmniejszamy moc palnika na połowę mocy, nakładamy pokrywkę i ustawiamy timer na 5 minut. Nie mieszamy, ani nie podnosimy pokrywki w tym czasie. 

Po gotowaniu odstawiamy na minimum 15 minut (najlepiej 20 minut). Nie podnosimy pokrywki, ani nie mieszamy w tym czasie. 

Tak przygotowana kasza będzie sypka i smaczna. 

płuczę kaszę gryczaną
dodaję szczyptę soli
dodaję łyżeczkę masła klarowanego
dodaję kaszę gryczaną do wrzątku
mieszam kaszę gryczaną
gotuję pod przykryciem 5 minut
odstawiam na 15 minut
sypka kasza gryczana

Gdzie kupić kaszę gryczaną?

Online

W naszym sklepie online znajdziesz BIO Kaszę gryczaną, w tym duże - ekonomiczne opakowania w dobrej cenie. Zapraszam na ekogram.pl

Kraków

W Krakowie na Salwatorze mamy sklep firmowy. Znajdziesz w nim kasze gryczaną bio w różnych gramaturach. Zapraszam: Plac Na Stawach 10, Kraków

Obserwuj nasze social media

Chickpea cookies and peanut butter

Chickpea cookies and peanut butter

read more
Peanut butter cones

Peanut butter cones

read more
Pumpkin cookies - a great recipe

Pumpkin cookies - a great recipe

read more
Brown rice - how to cook

Brown rice - how to cook

read more
Lentil tomato soup for beginners

Lentil tomato soup for beginners

read more
How to cook and puff amaranth

How to cook and puff amaranth

How to cook and puff amaranth read more
Risotto in 3 ways.

Risotto in 3 ways.

read more
Shakshouka - how to make my favorite breakfast

Shakshouka - how to make my favorite breakfast

Shakshouka is a recipe for the perfect breakfast. read more

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

Product added to wishlist

iqitcookielaw - module, put here your own cookie law text